Ce stii despre densitatea calorica?

Densitatea calorica e o valoare de mare importanta atunci cand incerci sa slabesti si reprezinta numarul de calorii per portie. Este o valoare tehnica (un numar), dar ne poate spune foarte multe despre alimentele pe care le consumam.

Densitatea calorica pe intelesul tuturor

De exemplu sa luam un tort. E mare, frumos, arata delicios si numai cat iti arunci privirea asupra lui ti se umple gura cu apa si salivezi mai rau ca anumite personaje din desene animate.

densitatea calorica pentru un tort

Iti faci curaj si iti tai o felie. Cat rau poate sa faca o felie? Aici intervine densitatea calorica, pe care daca ai cunoaste-o poate ca te-ai gandi de doua ori cat de subtirica sa tai felia de tort. La un tort e greu de calculat dar, avand in vedere ca de cele mai multe ori acesta contine tot felul de bunataturi + fructe si alte creme, feliuta ta de tort cu siguranta depaseste 300 – 500 de calorii. Cam mult pentru o pofta nu?

Ei bine asa se intampla cu multe alimente din comert. Sa luam ca exemplu un baton de Snikers. Un baton, considerat ca fiind cantitatea suficienta pentru 1 portie, cantareste aproximativ 53g. Pe eticheta scrie ca acesta cantitate inseamna 250 de calorii. Asta inseamna ca densitatea calorica este de 250/53 = 4.7, o valoare care situeaza batonul Snikers in categria alimentelor care trebuie consumate rar si foarte rar.

Cum se calculeaza densitatea calorica?

Formula de baza a densitatii calorice este:

nr de calorii per total / gramaj per portie

Cu aceasta formula in minte, putem afla cate calorii consumam mult mai usor. Si mai mult, putem sa ne ferim de bombe calorice care nu merita clipele de disperare prin care treci in momentul in care te urci pe cantar.

Specialistii ne dau frau liber la alimentele care au densitatea calorica sub 1 si ne sugereaza sa fim atenti cu cele care se incadreaza sub 2 (si 2 inclusiv). Odata ce valoarea trece de 2, trebuie sa ne cantarim bine deciziile.

Mira A. Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *